GOUDasfalt organiseert inspiratieavonden over burgerparticipatie. Om te leren van elkaar. Op 13 december 2016 was Albert Dedden uit Deventer te gast. Samen met zijn collega Paul Keizer vormt hij kunstenaarsduo ‘SpaceCowboys’. Op zoek naar een grotere werkruimte kwamen zij in 2003 terecht in het havenkwartier in Deventer, op dat moment een gebied dat was voorbestemd voor woningbouw, maar door de crisis gingen deze plannen niet door. De gemeente bedacht dat het terrein een tijdelijke ‘broedplaats’ zou kunnen worden, een werk- en experimenteerplek voor kunstenaars en andere creatieve ondernemers.
Dus, dachten Albert en Paul, kansen moet je pakken. En zij verplaatsten hun bedrijf naar het havenkwartier. De rest is geschiedenis. Op dit moment is het havenkwartier in Deventer een levendige gemeenschap waar werken, wonen en recreëren worden gecombineerd. We zijn benieuwd naar de ervaringen van Albert en hopen er lessen uit te kunnen halen voor de ontwikkeling van GOUDasfalt.
Met veel enthousiasme en de nodige humor vertelt Albert over zijn ervaringen van de afgelopen jaren. Rode draden in zijn verhaal zijn:
- Verbinden, er is bijvoorbeeld een buurtvereniging waarin alle gebruikers zitten. Hierin worden besproken wat alle gebruikers aangaat. Stevige discussies worden niet geschuwd.
- Omdenken, vooral uitgaan van wat kan en niet van wat niet kan. Geen beren op de weg zien, maar je ideeën uitvoeren.
- Samenwerken, 1 + 1 = 3. De korte geschiedenis van het Deventer Havenkwartier heeft dat inmiddels bewezen. Denk dan niet alleen aan de gebruikers van het gebied, maar ook aan de overheden zoals de goede samenwerking met de gemeente Deventer.
Goede contacten met de gemeente zijn cruciaal. In Deventer vond en vindt het project veel ondersteuning van Andries Geerse met zijn bureau ‘we love the city’. Hij is de drijvende kracht achter het door hem ontwikkelde “Vlaams model”. De kern van dit model is dat iedereen mag meedoen, waardoor veel partners bij een project betrokken worden. Minder vastleggen en meer loslaten. In Deventer heeft dit geleid tot een bestemmingsplan voor het gebied waarin vooral beschreven staat wat niet mag. Bv geen prostitutie, geen drugs.
Doel is uiteindelijk te komen tot een organische ontwikkeling van het gebied. In de praktijk blijkt dan wel dat er toch het nodige geregeld moet worden om de regelvrijheid zo ruim mogelijk te maken. Maar het is de moeite waard geweest. Het geeft de gebruikers van het terrein veel mogelijkheden om creatief te kunnen omgaan met het gebruik van ruimtes. Op dit moment zitten er ca 90 ondernemers en organisaties in het gebied (let wel, het is ongeveer 10 keer zo groot als GOUDasfalt!).
Op de vraag ‘heb je tips voor ons?’, somt Albert het volgende op:
- Zorg dat GOUDasfalt zichtbaar wordt in de stad
- Ken je ‘sleutels’, hiermee doelt Albert op de mensen die de ‘kar’ trekken
- Zorg voor cohesie in de groep die de ‘kar’ trekt
- Creëer een netwerk rond GOUDasfalt, denk daarbij aan culturele organisaties en aan ondernemers; zij zijn de basis voor het draagvlak dat je nodig hebt
- Maak gebruik van je iconen, voor GOUDasfalt is dat natuurlijk de ‘Lange Arm’
- Haal theatermakers naar het terrein
- Benut subsidies en vergeet ook niet de provinciale subsidies, in Deventer heeft men daar goed gebruik van kunnen maken
Albert vertelt dat hij het werken in het Deventer havenkwartier vaak als transpirerend maar vooral ook als inspirerend heeft ervaren.
Het was een mooie avond die veel inspiratie en bij veel deelnemers een goed humeur heeft opgeleverd. Lees meer over Havenkwartier Deventer.
Lees ook: