In een rustige hoekje van het GOUDasfalt terrein staan de bijenkasten van imkers Bram en Fokko. In de kasten zitten vele duizenden bijen die de bloeiende planten van de warmoezerij en vele andere planten van het terrein bestuiven zodat er vruchten en zaden kunnen groeien die dit mooie terrein zo groen mogelijk zullen maken.
Bijen kunnen steken
Maar dat doen ze eigenlijk nooit als ze zich niet bedreigd voelen. Als je de bijen beter wilt bekijken, dat kan, maar kom niet in hun vliegpad (voor de kasten), kom niet op de pallets, raak de kasten niet aan en beweeg zo rustig mogelijk. Als je durft kun je rustig op het bankje gaan zitten en kijken hoe de bijen af en aan vliegen.
Soorten bijen
Er zijn vele soorten bijen in Nederland, de meeste soorten leven alleen (solitaire bijen) maar de honingbijen (Apis mellifera) leven in grote groepen (volken). In een volk leeft één koningin (ook wel moer genoemd) die eieren legt. Verder bestaat het volk uit duizenden werksters die nectar en stuifmeel verzamelen, honing maken, de jongen groot brengen, raten bouwen, de kast schoonhouden en nog veel meer. In de zomer zijn er ook nog darren (mannetjes).
Tijdens het verzamelen van de nectar en stuifmeel uit de bloemen, worden de bloemen ook bevrucht door de bijen. Deze bevruchte bloemen zullen dan doorgroeien tot vruchten en zaden. Je zou dus kunnen zeggen dat de bijen appels en bramen maken (en natuurlijk vele andere vruchten en zaden).
Contact
Facebook: bijengoud
Instagram: BijenGoud