Een Stadslab is een innovatieve en interactieve manier om kennis en kunde te vergaren en draagvlak te creëren voor toekomstige ontwikkelingen. GOUDasfalt organiseert in 2016 vijf Stadslabs over de ontwikkeling van het voormalige Koudasfaltterrein. Eén van de bijeenkomsten was op 16 juni, in samenwerking met Gouda Waterstad.
Rol van water
Onderwerp was de rol van water voor ecologie, natuur, toerisme en recreatie bij de herontwikkeling van GOUDasfalt. Vier betrokkenen hierbij vertelden over het terrein. Marcel van Dasselaar: “Begin jaren dertig kwam het terrein in gebruik als koudasfaltcentrale. Daarvoor werd het niet nauwelijks gebruikt, ook omdat het buitendijks ligt.” Eva Kosto vult aan: “Het zou zonde zijn om zo’n groot terrein weer niet te gebruiken. Daarom hebben we aan de gemeente gevraagd of we met een burgerinitiatief aan de slag mogen. Belangrijk is dat het een verrijking voor de stad is, op de activiteiten die al plaatsvinden. Ook moet het hele gebied toegankelijk zijn voor iedereen.”
Dianta Wilmsen: “Daarbij kun je denken aan horeca, wonen, ondernemen en recreatie. Er zijn oevers die uitkijken op een rustig dijkje, maar ook die uitkijken op industrie. We willen die variatie in stand houden. het is geen eenzijdig terrein en dat willen we graag zo houden!”
Bijdrage aan omringend landschap
Rudi Terlouw is ecoloog en groenadviseur bij buro Bui-TeGewoon uit de Krimpenerwaard. Hij vertelde over de mogelijkheden om GOUDasfalt en de oevers van de rivier zo in te richten dat deze een bijdrage leveren aan het omringende landschap op het gebied van ecologie en natuur. “We praten over een ‘hard’ terrein met veel grijs. Hoe zorgen we voor een mooie overgang naar de groene Krimpenerwaard? De Krimpenerwaard is een karakteristiek landschap: prachtige boerderijen, mooie gemaaltjes, boezemlanden, bijzondere planten en dieren… En denk aan de zoetwatergetijdenrivier! Daar hebben we er niet zoveel van in Nederland. Er zijn heel veel kansen om van dit hele gebied iets moois te maken voor mens, dier en plant! Laat die niet liggen!”
Trends in toerisme en recreatie
Jan Oosterman is planoloog en vrijetijdsdeskundige bij buro Vrijetijdszaken. Hij ontwikkelde onlangs een visie in opdracht van de gemeenten in het Groene Hart om toerisme en recreatie te bevorderen. Hij gaf aan welke toeristische en recreatieve functies voor GOUDasfalt en de oevers mogelijk zijn in aanvulling op het bestaande aanbod in Gouda en omgeving. “Daarbij is het goed om rekening te houden met de trends in toerisme en recreatie. Mensen kiezen vaak niet meer voor lange vakanties met het gezin in een bungalowpark, maar gaan eerder een paar dagen weg met een groep vrienden. Ze kiezen voor een bijzondere plek om te overnachten en gaan overdag bijvoorbeeld fietsen, wandelen of varen. Allemaal dingen waar GOUDasfalt iets mee kan! Ook is het aanbevelenswaardig om te kijken naar de beleveniseconomie: dat hoeft niets te maken te hebben met een pretpark; het kan ook gaan om het beleven van de stilte of van een goed verhaal. Maak het bijzonder, inspireer mensen; dan zijn ze bereid om er geld en energie in te steken.”
GOUDasfalt en de omgeving
Naar aanleiding van de presentaties van Jan en Rudi gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de vraag: Op welke manier kunnen Goudasfalt en de omgeving elkaar versterken vanuit het perspectief van (water)landschap? Ook werd gesproken over de manier waarop GOUDasfalt kan bijdragen aan de speerpunten van de aanwezige organisaties.
Het verslag van het tweede Stadslab staat binnenkort op deze site, net als de uitnodigingen voor de komende drie Stadslabs met andere groepen inwoners en/of belanghebbenden, zoals raadsleden, ondernemers en financiers. Naast de Stadslabs zijn er inspiratieavonden; zo willen we in augustus De Stek in Breda vragen om te vertellen over de ervaringen.
Lees het verslag van het tweede Stadslab door Marijke Bovens.