“De constructie was goed, de aanbouw was kuis verrot en isolatie was nauwelijks aanwezig.” Een korte samenvatting van de bouwkundige staat van het strandpaviljoen afgelopen jaar. Om het pand klaar te stomen voor de nieuwe horecagelegenheid op GOUDasfalt, werd er een plan van aanpak gemaakt, met duurzaamheid als leidraad.
Inmiddels wordt er met ‘de bouwploeg’, bestaande uit vrijwilligers, hard gewerkt op en rond het strandpaviljoen op GOUDasfalt. Tijd voor een kop koffie met projectleider Jan de Bruin en duurzaamheidscoördinator Lex Schrijvers. “Het pand dat is gebouwd van containers, had een aantal structurele en bouwtechnische verbeteringen nodig”, vertelt Jan, “en daarbij staat duurzaamheid hoog in ons vaandel.” Hoe? “We maken gebruik van producten die lang mee gaan en niet te belastend zijn voor het milieu”, licht Lex toe. “Zo werken we met duurzame én met hergebruikte bouwmaterialen.”
Hergebruik
Vraag je de mannen om voorbeelden, dan gaan ze los. “Bijvoorbeeld hergebruik van balken uit de pastorie van de Gouwekerk”, vertelt Lex. Via via legde hij contacten, waarna White House Development de balken heeft geschonken aan GOUDasfalt. “Je vindt ze terug in de vloer en een deel van het dak van de uitbouw.” Ook de zeven kozijnen op de eerste verdieping waren aan vervanging toe. “Slecht hout en enkel glas”, legt Jan uit. Op zoek naar vervanging, gaat Lex op jacht. Op het internet vindt hij zeven passende nieuwe kozijnen van hardhout én met dubbel glas, overgebleven bij een nieuwbouwproject. Bij het ophalen van de kozijnen bij de leverancier, vinden ze meer interessant bouwmateriaal en met een volle aanhanger komen Lex en Jan terug. Ook de ‘restanten’ van de bouw van een loods op GOUDasfalt krijgen een nieuwe bestemming in het paviljoen.
Hennep en sedum
“Voor de isolatie van de nieuwe aanbouw hebben we gebruik gemaakt van duurzame hennepblokken”, gaat Lex verder. “En een warmtepomp gaat het pand verwarmen. In combinatie met de verbeterde isolatie zal het straks binnen aangenaam warm zijn.”
De buitengevel wordt bekleed met onbewerkt hout, dat de komende jaren vergrijst. “Hierdoor hoeft er geen milieubelastende beits of verf op.” Verder wordt er regenwater opgevangen als spoelwater voor de toiletten. Kers op de taart is het laatste project. Straks kun je binnen op een entresol zitten en een hapje eten. Met uitzicht op GOUDasfalt, maar ook op het dak van de aanbouw van de keuken. Dat kan groener, dachten Lex en Jan. “Dus we gaan daar een daktuin van sedum aanleggen”, vertelt Jan trots, “een groene en duurzame manier van isoleren.”
De opening van het paviljoen staat gepland voor medio april 2023.