Kleur, geur en gezoem in de Warmoezerij

Begin juni ziet de Warmoezerij er weelderiger en mooier uit dan ooit. Na een koel en vochtig voorjaar staan alle kruiden en planten tegelijk in bloei en het is een groen lustoord tussen de betonnen wanden waar ooit de zand- en grindopslag van de asfaltfabriek was.

Wat begin juni nog niet kon worden voorzien, is dat de maand juni extreem droog zou worden. “Het is een hele opgave om alle moois niet te laten verdrogen, want de Warmoezerij is vanwege de (afgedekte) asfalt laag niet verbonden met het grondwater”, vertelt Peter Riphagen, één van de beheerders. ”Al het water moet dus van boven komen.” Als waterbuffer is er wel een krattensysteem onder de beplanting aangebracht. “Maar dat is niet voldoende. Daarom werken vrijwilligers van GOUDasfalt en de Warmoezerij samen aan het ontwerp en de aanleg van een irrigatiesysteem met opslag en gebruik van regenwater. We hopen dat dit project in het voorjaar van 2024 gereed is.”

Drie tuinmomenten per week
Peter is al sinds de start in 2017 betrokken bij de Warmoezerij. Hij vertelt over de trots van de circa 15 vrijwilligers, die hier één of meer keer per week deelnemen aan de drie tuinmomenten. “Het leuke is dat je kan komen en gaan zoals dat uitkomt en dat ieder zijn favoriete bezigheden heeft.” Dat geeft voldoening, wat te zien is aan de gevarieerde inrichting van de circa 1000 m2 grote tuin. “Vooral zomers is het een enorme drukte door het vele oogsten en water geven.”

Iedere tuinier heeft z’n eigen groene expertise
De compost komt ook van eigen bodem, wat een flinke klus is om te maken. “Alle projecten worden zelf bedacht en opgestart, aangelegd en onderhouden door de groep van vrijwilligers. Iedere tuinier heeft z’n eigen groene expertise en ideeën.” Gezamenlijk bedenken ze in de winter het teeltplan voor het volgende tuinseizoen. Er wordt gewerkt met een ‘wissel-teeltsysteem’ met zes soorten gewassen. Ieder jaar schuiven die een bed op om ziektes te voorkomen en de grond in balans te houden. “Met informatiepanelen en bordjes bij de gewassen geven we informatie aan de bezoekers van deze vrij toegankelijke tuin. Informatie delen doen we ook door deel te nemen aan evenementen zoals Gouda Maakt Toekomst en Eetbaar Gouda.”

Kennisuitwisseling door samenwerking
Door samenwerking met ondernemers op het terrein ontstaat ook kennisuitwisseling. De scouts Jan van Hoof beheren een paar bakken en cliënten en begeleiding van ASVZ helpen mee waar zij kunnen. Ook staan er objecten van enkele GOUDasfalt-ondernemers in de tuin. Soms worden er producten geleverd aan Rechtstreex. En Peter gaat ook contact leggen met het nieuwe paviljoen Gouwestrand voor mogelijke samenwerking. En de Warmoezerij is van plan om dit jaar in oktober weer het Oogstfeest te vieren.

Kom d’r bij!
“Kortom, er is genoeg te doen en te beleven in de Warmoezerij”, vertelt Peter enthousiast. “En er is altijd ruimte voor nieuwe ideeën en vrijwilligers! Lijkt het je leuk om te helpen? Kom dan eens langs op een dinsdagochtend, woensdagavond of vrijdagmorgen, dan zijn we meestal aanwezig.”