Ooit gehoord van Fallopia japonica? Het is een plant, die je misschien kent als de Japanse duizendknoop. Zoals de naam doet vermoeden, vindt de plant zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Ook in Nederland groeit ie goed, té goed, waardoor de plant inheemse soorten overwoekert en verstikt. Dat was ook het geval op GOUDasfalt. Zo’n vijf jaar geleden gingen Martin Kemp en Henk van Vulpen de strijd aan met deze woekeraar. En die strijd is nog steeds niet voorbij.
Door de verhuizing van Henk, is Martin inmiddels de trekker van het project ‘Duizendknoop’.
Nog iedere week is hij op GOUDasfalt om te speuren naar nieuwe scheuten. “De Japanse duizendknoop kan tot wel 4 meter de diepte ingaan. Onder de grond groeit de plant verder om een paar meter verderop weer boven te komen”, vertelt Martin. “En hoewel GOUDasfalt graag verder wil vergroenen, zijn we deze plant liever kwijt dan rijk.”
Invasief plantje
De Japanse duizendknoop is zo’n 200 jaar geleden naar Europa gebracht als tuinplant. Echter, deze invasieve exoot heeft hier geen natuurlijke vijanden. De plant woekert dan ook enorm. Met z’n takken die tot wel drie meter hoog kunnen worden, verstikt het alle inheemse planten om zich heen. En dat is schadelijk voor de biodiversiteit. De wortels kunnen ook grote schade veroorzaken aan funderingen, rioleringen en verhardingen. Het kleinste stukje wortel of stengel kan uitgroeien tot een enorme plant. In het verleden werd het snoeiafval gewoon bij het tuinafval gegooid, waar het vrolijk doorgroeide en vervolgens overal opdook.
Monnikenwerk
Op GOUDasfalt woekerde de Japanse duizendknoop vooral achter het weegbrugkantoor, het lab en het atelier van Kleiwerkplaats Witheet. In het belang van de biodiversiteit, startten Henk en Martin aan de bestrijding van deze plant. “En dat is echt een monnikenwerk”, legt Martin uit. “Je moet de planten er met wortel en al uithalen. Laat je een klein stukje zitten, dan groeit dat zo weer uit tot nieuwe planten.” Wat het ook lastig maakt, is dat er achter het weegbrugkantoor en het lab nog asfalt ligt. “Voor de plant geen probleem, die gaat er gewoon doorheen. Maar voor ons wel lastig om erbij te komen en alle wortels weg te halen.” Op één plek zit een grote stronk net onder het asfalt. ”Hier hebben we kokend water over de wortels gegoten om ze te vernietigen.”
Groen grofvuil
Snoeiafval van de Japanse duizendknoop mag niet in de container voor groenafval. “Daar zijn strikte regels voor om verdere verspreiding van de plant te voorkomen”, legt Martin uit. Na de eerste rooi-acties ging er dan ook een aanhangwagen vol Japans groen naar het grofvuil. “Het is een lastige plant, het kan jaren duren voor het echt weg is. Je hebt er wel wat engelengeduld voor nodig”, eindigt Martin lachend. En dat Martin dat heeft, blijkt wel uit zijn inmiddels 5-jarige strijd.