Regen opvangen voor groen en grijs water

Regenwater, het valt gratis uit de lucht. Soms worden er regentonnen mee gevuld, maar vaker loopt het gewoon weg en verdwijnt het in het riool. En dat is jammer, vinden we op GOUDasfalt, want dit mooie water kan in droge tijden worden gebruikt voor het bewateren van de Warmoezerij, de bomen en het groen op het terrein. En niet te vergeten, voor het doorspoelen van toiletten. Daarom startte GOUDasfalt eerder dit jaar met een uniek waterbergingsproject dat, mede gesubsidieerd door Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, inmiddels in volle uitvoering is.

Het waterbergingsproject bestaat uit een aantal grote en kleinere deelprojecten die op meerdere locaties op het terrein worden gerealiseerd. Er zijn drie grootschalige projecten, verspreid over het terrein, waar het regenwater van de daken wordt opgevangen: bij het Zonnedak, bij het paviljoen Gouwestrand en bij het vrijwilligersverblijf in het Laboratorium.

Zonnepanelendak levert ook water
Eind september was de eerste fase van het project klaar. Sindsdien wordt water dat op het Zonnedak valt, via regenpijpen afgevoerd naar 28 IBC-vaten. Eén IBC-vat heeft een inhoud van 1.000 liter, dus in totaal kan hier zo’n 28.000 liter water worden opgevangen. Als buffer dienen de twee silo’s van de Betoncentrale die al langer op het terrein staan. Die kunnen samen 5.000 liter regenwater bergen en fungeren tevens als filter om vuil in het water af te vangen. Het sediment blijft onder in de silo liggen en kan er zo makkelijk worden uitgespoeld.

Zwarte trechter als buffer
Een paar flinke regenbuien, kort na het afronden van de eerste fase, zorgen ervoor dat de vaten bij het Zonnedak al snel vol zitten. Als de vaten overlopen en de buffer ook vol is, gaat het overtollige regenwater nu helaas nog het riool in. Maar de volgende fase van het waterbergingsproject biedt daarvoor een oplossing als de grote zwarte trechter op de wal, bij de aanlegplek van het GOUDasfalt-pontje, als groot wateropvangbekken wordt klaargemaakt. De twee grote opvanglocaties, die van het Zonnedak en het Gouwestrand-dak, worden dan door leidingen met elkaar verbonden en met behulp van pompen wordt het water van de opvang naar de grote zwarte trechter gepompt, die dan zo’n 56.000 liter water kan vasthouden.

Grijs water voor de toiletten
In de volgende fase wordt ook de opvang van het regenwater van het dak van paviljoen Gouwestrand gerealiseerd: hier kan dan zo’n 6.500 liter in 7 IBC-vaten worden opgeslagen. Ook het regenwater afkomstig van het dak van het vrijwilligersverblijf in het Laboratorium is dan aan de beurt. Dit regenwater, circa 16.500 liter, wordt opgevangen in 17 IBC-vaten en wordt gebruikt als zogenaamd ‘grijs water’ om de toiletten door te spoelen.

Bij het graven van gleuven voor de waterleidingen, waardoor het water van de ene opvang naar de andere wordt gepompt, komen er overigens de nodige verrassingen naar boven. De vrijwilligers komen niet alleen asfalt, maar ook beton tegen. En dat levert weer nieuwe uitdagingen op die de vrijwilligers van GOUDasfalt met enthousiasme aangaan.

Planning is om in het voorjaar van 2025 het tweede deel van het project helemaal rond te hebben.